Lizaki to doskonały pomysł na niebanalne gadżety reklamowe. Są one niezwykle uniwersalnym produktem, który doskonale sprawdzi się w przypadku każdej branży. Na ich zakup zdecydować może się zarówno mała, rodzinna firma, jak i korporacja o międzynarodowym zasięgu. Do wyboru mamy rozmaite rodzaje lizaków – owocowe oraz mleczne. Produkty tego typu różnić mogą się także kształtem. Na rynku spotkać można się z lizakami okrągłymi, owalnymi czy w kształcie serca lub gwiazdki. Zamiast decydować się na zakup gotowego produktu, pokusić można się o jego samodzielne wykonanie. Poniżej jeden ze sprawdzonych przepisów.Aby przygotować czekoladowe lizaki reklamowe, potrzebne będą następujące składniki: 100 gram cukru, 3 jajka, 85 gram mąki pszennej, 30 gram mąki ziemniaczanej, 5 łyżek Nutelli, 3 tabliczki czekolady, szczypta soli, cukrowe posypki oraz specjalne patyczki do pop cake’ów, czyli lizaków na patyki.
Jak krok po kroku przygotowuje się takie lizaki reklamowe? Pierwszy krok to ubicie białek ze szczyptą soli i stopniowe dodanie cukru. Miksujemy je tak długo, aż masa będzie lśniące i gęsta, bez widocznych kryształków cukru. Dodajemy żółta i miksujemy przez kilkadziesiąt sekund. Do powstałej w ten sposób masy dodajemy mąki i delikatnie mieszamy tak, aby w jak najmniejszym stopniu napowietrzyć masę. Najlepiej do tego celu posłużyć się dużą łyżką.
Na kolejnym etapie przygotowywania słodkości, jakimi są Lizaki reklamowe, wykładamy dno stolnicy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez 25 minut. Czekamy około 30 minut, a następnie kruszymy ciasto i dodajemy Nutellę. Formujemy kulki i wkładamy je na 30 minut do lodówki. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę i moczymy w niej końce patyczków, a następnie wkładamy je do połowy wysokości kulek. Tak przygotowane słodkości wkładamy na 20 minut do zamrażalnika. Wręczając kontrahentowi takie słodkości możemy mieć pewność, że zapadną one w jego pamięci na długi czas i przyczynią się do poprawy wizerunku naszego przedsiębiorstwa.